Framtidens proffs - när företag och skolor samarbetar
Hur attraherar vi unga till industrin? Andreas Thorn delar sina tankar.
I en tid där matematik ofta ses som ett svårt och tråkigt ämne, har Nyli Metrology visat högstadieelever hur matematik används i verkligheten. Genom att besöka skolor och hålla praktiska lektioner, har de lyckats väcka intresse och förståelse för ämnet.
Andreas Thorn, säljansvarig på Nyli Metrology, har erfarenhet från att själv ha varit ute i skolor och dessutom många intressanta tankar och idéer och vi sitter ner för att höra mer.
Inspiration för framtidens arbetskraft
Häromveckan besökte vi ett av våra medlemsföretag, Nyli Metrology AB som varit med sedan starten.
Nyli Metrology har alltid varit framåt och velat utveckla sin verksamhet och kontakten denna gång var med fokus på framtida arbetskraft. Eller egentligen hur vi alla kan hjälpa till att attrahera unga till industrin först och främst men egentligen till vilket jobb som helst. Hur man kan jobba för att visa unga, så tidigt som på mellanstadiet, vilka yrken som finns och hur de kan utbilda sig till det.
”Skolgången är normalt minst 9 år men upp till 15-16 år med högskola eller universitet och de flesta elever har inte en riktig förståelse för den eventuella anställningen de studerar till. Detta är klart ett stort problem både i studiemotivation och risken att de studieval man kan göra hamnar fel,” säger Andreas.
Välkänt familjeföretag
Nyli Metrology AB är ett familjeföretag i Uddevalla, välkänt inom den nordiska tillverkningsindustrin för sitt breda utbud av produkter, tjänster, utbildning och konsultation inom Teknisk Renhet och Mätteknik. Företaget är ensamma om att vara ackrediterade i Skandinavien enligt ISO 17025 för partikelanalys inom Teknisk Renhet.
Tillgänglighet, kvalité och ansvar är ledorden i verksamhetens fokus för en personlig relation med kunderna.
Arbetsklimat och kvalitet i fokus
Nyli sätter arbetsklimat och kvalitet som mål snarare än att enbart sträva efter högre omsättning. Företaget engagerar sig i sociala projekt, som till exempel "Mathivition," där elever fick praktiska lektioner och mentorskap för att stärka sina matematikfärdigheter. Genom att visa hur teoretisk kunskap kan tillämpas i verkligheten skapades en inspirerande koppling mellan skola och arbetsliv – något som uppskattades både av elever och lärare.
I rekrytering fokuserar Nyli på att hitta medarbetare med rätt attityd, och man betonar vikten av ett arbetsklimat där alla känner tillhörighet och ansvar. Företaget uppmuntrar lärande genom att ge utrymme för att medarbetare ska kunna misslyckas och växa.
Nyli har idag nio anställda och ser en stark potential att växa. Med ytterligare rekryteringar, och med fortsatt fokus på att bygga ett starkt och värderingsdrivet team, uppskattar företaget att omsättningen naturligt kommer öka.
Man strävar efter social hållbarhet genom att värna om arbetsmiljön och medarbetarnas välmående, där strukturerat förhållningsätt till kommunikation samt högt till tak är avgörande.
Rekryteringsutmaningar
Företaget möter utmaningar i rekryteringen av tekniska säljare, där en unik kombination av tekniskt intresse och starka sociala färdigheter krävs. För att skapa långsiktiga kundrelationer behöver dessa säljare mer än bara kunskap om produkterna - de måste kunna bygga ett förtroende som går bortom kortsiktiga affärsmål.
”Rekrytering av tekniska säljare har varit en stor utmaning, eftersom vi behöver personer med både sociala färdigheter och teknisk förståelse. Det är viktigt att de kan bygga långsiktiga relationer, snarare än att bara jaga snabba affärer,” säger Andreas.
För att möta dessa utmaningar är företaget engagerat i samarbeten genom bland annat IUC Väst, där man kan dela erfarenheter och få insikter från andra företag. Andreas ser också fram emot att vidareutveckla nätverk och utbildningsmöjligheter som en del i att stärka verksamheten. Trots att förändringar ofta kräver tid är företaget övertygat om att de med rätt fokus och engagemang kan uppnå sina långsiktiga mål.
Vikten av utbildning och engagemang
Andreas lyfter fram utbildning som en nyckelfaktor för att få en plats på företaget, men poängterar också att det handlar om vad varje medarbetare kan tillföra till verksamheten. Här ser företaget sina anställda som en del av en större familj, där allas bidrag är viktiga för att skapa en positiv arbetsmiljö. Engagemang och intresse är lika värdefullt som utbildningsbakgrund, eftersom det är just dessa kvaliteter som stärker gemenskapen och arbetsklimatet på lång sikt.
Vill främja tidig yrkesvägledning
Det är viktigt att introducera olika karriärmöjligheter för ungdomar redan i grundskolan. Genom att göra detta kan unga bättre förstå vilka alternativ de har, och kanske välja praktiska yrken över akademiska studier om det passar deras intressen och ambitioner bättre. Det är inte alltid nödvändigt att spendera många år på universitet för att få ett bra jobb, och elever kan istället dra nytta av snabbare, mer praktiska utbildningsvägar.
Bättre förståelse av arbetslivet
Andreas lyfter vikten av relevant och bred yrkesvägledning i skolorna. Många yrkesdagar fokuserar fortfarande mest på traditionella yrken som brandman, äldrevård och polisarbete, men en mer mångsidig representation av olika yrken skulle ge eleverna en bättre inblick i arbetsmarknadens verkliga bredd och behov.
Andreas betonar att dessa insatser skulle gynnas av att presentera konkreta exempel för eleverna på vad olika yrkesroller innebär i praktiken. Genom att koppla skolarbetet till arbetslivet kan eleverna få en tydligare förståelse för varför de studerar vissa ämnen och hur dessa kunskaper kan vara användbara i deras framtida karriärer. Det är också viktigt att hitta sätt att öka tjejernas intresse för tekniska och traditionellt mansdominerade yrken genom exempel och inspiration.
Företag + skola = sant
De flesta av oss som är lite äldre kommer ihåg de där veckorna när man fick vara "ute i verkligheten" på ett riktigt företag. Det kunde vara på många olika företag - hos en bagare, på ett fabriksgolv, på ett kontor eller nånstans i vården. Upplevelserna då gav oss erfarenheter som vi tar med oss en lång tid framåt. Nånting vi tyckte om och kunde tänka oss att gå vidare med eller nånting som vi absolut inte kunde tänka oss göra igen. Oavsett gav det många viktiga insikter, insikter som det är viktigt att också dagens barn och ungdomar får. Det finns så många yrken som eleverna inte vet finns men som är viktiga för både företag och samhälle.
Realistisk bild
Andreas ser ett stort värde i att skolor och privata aktörer samverkar för att ge eleverna en realistisk bild av arbetslivet. Genom att samarbeta kontinuerligt kan skolor och företag erbjuda meningsfulla och inspirerande utbildningsmöjligheter som förbereder eleverna inför framtiden och ger dem insikt i de krav och förväntningar som finns i olika branscher.
Företagare kan bidra
Företagare har en viktig roll att spela genom att erbjuda elever praktiska erfarenheter och insikter i arbetslivet. Genom att engagera sig aktivt kan konkreta möjligheter skapas för att visa ungdomar vad olika yrken innebär och varför skolämnen är relevanta för framtida arbetsroller.
De kan även bidra genom att dela erfarenheter om hur man hanterar både framgångar och utmaningar, vilket ger ungdomar realistiska insikter i arbetslivet. Att visa hur utbildning, uthållighet och nyfikenhet kan leda till utveckling och en stabil grund att bygga sin framtid på.
Ett exempel är att vara delaktiga i skolornas aktiviteter, till exempel inspirationsdagar, där yrkesverksamma kan berätta om sina jobb. Detta ger eleverna en unik chans att upptäcka olika yrken och dessutom få kontakt med någon som brinner för sitt arbete.
Praktisk matematik
Nyli Metrology deltog i samarbete med bland annat Västsvenska Handelskammaren och Uddevalla Energi i projektet Mathivition med syfte att förbättra elevernas matematikkunskaper genom praktiska lektioner och att göra dem till ambassadörer för ämnet.
En del av problemet är att elever ofta inte förstår syftet med det de lär sig, vilket leder till uttråkning och tappad motivation. En av de mest uppskattade delarna av projektet var därför de praktiska lektionerna. Eleverna fick se hur matematik används i verkliga situationer, som till exempel att beräkna tryck och flöde i olika system.
Dessa lektioner hjälpte eleverna att förstå varför matematik är viktigt och hur det kan tillämpas i olika yrken och förbättrade inte bara deras matematikkunskaper - de fick också en bättre förståelse för arbetslivet och de krav som ställs där.
Framtiden
Nyli Metrology har en stark ambition att inspirera fler elever att upptäcka matematikens värde och relevans i praktiken. Genom att knyta matematiken till verkliga situationer och olika yrkesroller, vill företaget göra ämnet mer tillgängligt och intressant för en bredare grupp elever. Att förstå och uppskatta matematik kan öppna dörrar till många karriärmöjligheter och skapa en bredare förståelse för arbetslivet.
Företaget ser också vikten av att unga får en realistisk bild av arbetslivet tidigt, särskilt för de som kanske saknar förebilder inom sin familj. Genom att erbjuda aktiviteter och mentorskap hoppas Nyli kunna ge dessa elever en mer inspirerande och inkluderande syn på framtida yrkesmöjligheter, och därigenom stärka samhället.
Motivation och syfte
Att förstå sin motivation och sitt syfte är centralt för att lyckas. Nyli vill därför vara en drivande kraft i att redan tidigt ge elever en inblick i vad olika yrken innebär och vilka steg som krävs för att nå dit. Genom att koppla skolans teoretiska utbildning till verkliga arbetsuppgifter hoppas företaget kunna hjälpa ungdomar att sätta upp egna mål och känna stolthet över sina framsteg och den väg de har framför sig.
Andreas tips till skolor
- Anordna inspirationsdagar där eleverna får möjlighet att träffa yrkesverksamma från olika yrken och företag.
Ge eleverna en realistisk bild av arbetslivet.
Ge möjlighet att ställa frågor och lära sig mer om olika yrken. - Försäljningskunskap
Lägg till på skolschemat - Förbered ungdomarna för arbetslivet
Tidig introduktion och praktisk erfarenhet är viktigt!
Andreas tips till företag
- Erbjud praktikplatser
Ge elever möjlighet att få praktisk erfarenhet. - Samarbeta med skolor
Arbeta med skolor för att ge eleverna en realistisk bild av arbetslivet. - Inspirationsdagar
Delta i aktiviteter där dina medarbetare berättar om sina jobb. - Visa yrkens relevans
Hjälp eleverna förstå skolämnen som är viktiga för framtida arbetsroller. - Främja utbildning och nyfikenhet
Visa hur utbildning, uthållighet och nyfikenhet kan leda till personlig och professionell utveckling. - Skapa meningsfulla utbildningsmöjligheter
Erbjud utbildningsmöjligheter som förbereder eleverna för framtiden och ger insikt i olika branscher.
Andreas tips till elever
- Våga testa
Det är viktigt att tillåta sig att misslyckas! - Intervjuer och besök på företag
Ha hela och rena kläder. Hur du klär dig och beter dig kan påverka hur andra uppfattar dig, särskilt när du är på nya platser som en praktik eller ett sommarjobb. Att vara representativ innebär att du är pålitlig och visar respekt för situationen – utan att behöva vara någon annan än dig själv. - Var dig själv, men anpassa dig där det behövs
Att vara autentisk är viktigt, men ibland kan det behövas en viss anpassning beroende på platsen. Tänk på det som att hitta en balans mellan att vara dig själv och att respektera situationens ”regler”. - Fråga vuxna om råd
Ibland är det svårt att veta vad som gäller, och det är helt okej att fråga föräldrar, lärare eller mentorer om råd kring olika normer. De kan hjälpa dig att hitta sätt att vara dig själv och samtidigt fungera bra i olika sociala situationer. - Normer hjälper oss att förstå varandra
Tänk på normer som oskrivna regler som hjälper folk att trivas och fungera tillsammans. När vi förstår vad som förväntas i olika situationer blir det enklare att känna gemenskap. - Normer som stöd, inte hinder
Normer behöver inte ses som något som begränsar dig, utan snarare som verktyg för att underlätta gemenskap och samarbete. Du kan fortfarande vara unik och uttrycka dig på ditt sätt!
Tack!
Tack Andreas för att vi fick komma på besök och lyssna på dina erfarenheter och kloka tankar!
Hur gjorde Andreas?
Vill du veta mer - Andreas kontaktuppgifter hittar du här.
Initiativet Mathivation utmanar, inspirerar och engagerar elever i matematik och programmering genom elevlett lärande.
Gott exempel
Vill du också vara ett gott exempel för andra företag i Fyrbodal? Hör av dig till Ann-Charlotte!